Varpasen koulu

Voisimmeko tässä kohtaa puhua maaseudun elinvoimaisuudesta. Mäntyharju on maaseutua. Mitä olemme valmiita tekemään sen eteen, jotta maaseudun autioituminen pysähtyisi, ja ettei maaseudulla olevat palvelut karkaisi keskustaan. Tieverkon ylläpito on toimivan ja tehokkaan maaseudun perusedellytys. Kyläkouluja unohtamatta.

Mäntyharju ei halua, että omat lähipalvelut katoavat Mikkelin uumeniin. Tai jopa vielä kauemmaksi. Mutta olemme kuitenkin valmiit autioittamaan omat sivukylämme.
Suunnittelemme täydellä vauhdilla silmät soikeina keskustan kehittämistä. Härvelikyltti ja penkit jo ilmestyneet torille. Mutta minne on unohtunut kylien elossa pitäminen ja satsaaminen siihen? Se voi hyvinkin olla tulevaisuutta. Positiivisella vireellä, mikä meillä on Mäntyharjun säilymisestä elinvoimaisena, voisimme myös nähdä kyläkoulut voimavarana.

Varpasen koulun pitäminen Mäntyharjun kartalla on vaakalaudalla. Se on totta, että suunnitelmat on tehty. Mutta on sanottu, että ne on vain suunnitelmia, päätökset tehdään erikseen. Kaikki eivät ole meistä suunnitelmaa käsitelleet juuri milläänlailla.

Talous vastaan inhimillisyys. Talous pitää olla tasapainossa, mutta keinot saattavat olla erilaisia. Suunnittelemme talousarviota. Joka voi hyvinkin mennä pieleen. Onko nyt Varpasen koulun lakkauttamisen aika? Varpasen koulun oppilaita ja vanhempia on katsottu myös huijatun. Oppilasmäärä ei laske sovitun alle 20:n oppilaan, edes ensimmäistä kertaa. Se piti lakkauttaa, kun menee toisen kerran alle 20:n. Unohdetaan porsaanreikä, että isolle koululle mahtuu. Jos iso koulu on kerran ääriään myöten täynnä, niin täytetään se taas. Niinkö?

Onko oppilaaksiottorajoja tarkasteltu milloin viimeksi.? Ne olisi myös kannattanut ottaa syyniin. Oppilasmäärätkin ja ennusteetkin elävät.

Kangasniemikin päätti säilyttää kyläkoulun, jossa on vain 12 oppilasta. Miten heillä on siihen varaa?

Talousarvio on talousarvio. Välillä näyttää menevän todella huonosti, ja yhtäkkiä talous onkin hyvillä kantimilla ja velatkin pienentyneet. Emme halua ottaa vastuuta siitä, että tulos on myös ensi vuonna ennustetta parempi, ja kyläkoulu on lakkautettu turhaan säästöpaineiden alla.

Me Mäntyharjun perussuomalaisten valtuustoryhmä päätimme inhimillisyyden voittavan. Annetaan heille viimeinen mahdollisuus olla koulullaan ainakin vuoteen 2019, jolloin alle 20 raja alittuu ensimmäisen kerran ennusteiden mukaan. Toisen kerran alituksesta ei ole vielä ennusteita, tarkastellaan vaikka 2018 asiaa uudestaan. Ja ehtona voitaneen koulun säilymiseen pitää koulun kuntoa, joka on vanhempien mukaan hyvässä kunnossa. Mihinkään suuriin remontteihin ei nyt aleta, ennen kuin vuosi 2018 on käsillä. Jos silloin tarkastellessa oppilasmäärät ovat huomattavasti suurentuneet, voidaan remonttia suunnitella. Kolme vuotta siis aikaa hengähtää. Esitämme, että Varpasen koulua ei lakkauteta vielä ensi syksynä.

10353293_417348688412387_4860188132072369649_o

Tanja Hartonen-Pulkka, Ps.
Valtuustoryhmän Pj.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa