Avointa päätöksentekoa seuraavalle kaudelle

Avointa päätöksentekoa seuraavalle kaudelle

Kulttuuri on muuttunut päätöksenteossa kahden viimeisen vuoden aikana. Asioitten valmistelu on siirtynyt täysin viranhaltijatasolle ja yhteistyössä olisi parantamisen varaa. Valmisteluvaiheessa kannattaisi asiat tuoda vaikka kehittämisjaostoon, jossa on kaikkien valtuustossa olevien ryhmien edustus. Sieltä viranhaltijat saisivat selkärankaa ideoilleen, että onko mitään potentiaalia. Kehittämisjaoston hyödyntäminen on vain unohdettu. Kehittämisjaosto kokoontui 27.3, mutta kokonaisuutena kertoja ei ole paljon. Juuri tärkeimpiä asioita ei ole siellä käsitelty.

Sanoin Länsi-Savossa toimittajalle 8.3.2017: ”Asioita pimitetään, kävellään valtuuston yli ja hoidetaan sopimuksia luottamushenkilöiden selän takana” Tästä jouduin tilille kunnantalolle, että kehittämisjaoston kokouksessa 27.3. Muistutan siis kaikkia lukijoita, että kerron asioita omana itsenäni, omana mielipiteenäni, kun on huomautus tullut asiasta, etten saa esiintyä mielipiteineni kunnanhallituksen varapuheenjohtajan tittelillä. Varsinkaan tuollaisten lausuntojen valossa. Ei ole ensimmäinen kerta, eikä viimeinen, kun minulle huomautetaan lehtikirjoittelusta tai sanomisista lehdistölle. Oma ryhmä on minun sanojen takana.

Tuolla edellä olleella lausahduksella tarkoitin, että erään tonttikaupan yhteydessä ei haettu luottamushenkilöiltä selkärankaa asiaan, vaan sopimukset ostoon valmisteltiin kaikessa hiljaisuudessa. Vedottiin, ettei tontteja ole. Enemmistö oli torppaamassa kauppaa ja se vedettiinkin sitten valtuustossa pois. Kun löytyikin kymmenkunta tonttia hoivalaitoksille. Jotka ovat jo lähes valmiina näinä päivinä molemmat. Hyvä, meille tulee työpaikkoja ja vanhuksille lisää tilaa. Alun perin kunnan kyllä piti kilpailuttaa palvelutuotannot, mutta perusturvaltk päätti palvelusetelistä.

Hoivakodin paikka Kisalassa… Ei tätäkään episodia olisi syntynyt, ellei joku viranhaltija (?) olisi liikuntarakentamiseen tarkoitettua tonttia esittänyt. Hyvä, että Reissupolku oli hereillä asiassa ja puolustaa liikuntatarpeitten mahdollista laajentamista, ja haluaa pitää tontin siihen tarkoitukseen. Naurettava vastakkainasettelu joiltain tahoilta on mielenterveysasiakkaitten tai työpaikkojen vastustamisessa on törkeä väitös. Kyseessä on vain väärä sijainti. Tk:n takana on tilaa. Ympärillä on terveyskeskus, kirjasto ja muitakin hoivalaitoksia. Sitä en ymmärrä, miksei se voinut tulla sinne alkuperäiseen paikkaan, Taavetintien nurkkaukseen.

Jos hoivakoti tulee siihen Kisalan tontille, siirtyy tenniskentät tien toiselle puolelle tekojäänradan valmistuttua ja koiraväkikin joutuu siirtymään muualle. Tenniskentät voisi laittaa siihen nurkkaan, mikä on nyt tyhjänä. Ja mikään ei muutu.

Toivolan koulun toiminnan muuttaminen on niin väärin kuin olla ja voi. Olisi asiasta voinut ainakin kertoa. Miksei lautakunnassa, hallituksessa eikä valtuustossa kerrottu, että keittiöntoiminta muuttuu? Siksi, kun viranhaltijat eivät katsoneet muutosta merkittäväksi. Tämä oli Toivolan koululle ISO asia. Valtuusto päätti, että toiminta pysyy ennallaan, mutta parin päivän päästä ilmoitettiin vanhemmille, että keittiö siirtyy jakelukeittiöksi. Asia eteni niin nopeasti, ettei asialle byrokratian rattaissa ehtinyt tehdä mitään. Toiminta oli jo muutettu lähes välittömästi. Jäi ainoastaan tehtäväksi korjata teksti ja muutos jälkeenpäin, ehkä juuri ennen uutta valtuustoa. Jätimme tästä aloitteen tukipalvelulautakuntaan, että asia ei ollut avoimesti tehty. Tämä aloite jäikin byrokratian rattaisiin, eikä tuotu eteenpäin kunnanhallitukseen eikä valtuustolle tiedoksi.
Joo tikulla silmään, sitä joka vanhoja muistelee. Mutta jotain on viimevuosina tapahtunut alaspäin. Tästä ei siis pääse kuin ylöspäin.

Kaiken kaikkiaan yhteistyö muitten puolueitten kanssa on sujunut hyvin. Yhteiseen maaliin kaikki yrittävät pelata. Pitää vain muistaa, että demokratia on sitä, että jokaisella on omia mielipiteitä. Jokaista ohjaavat omat arvot ja omatunto. Jos me luottamushenkilöt olisimme kaikki yksimielisiä asioista, eihän meitä enää tarvittaisi, vaan viranhaltijat voisivat päättää kaikki. Siksi meitä tarvitaan, jokaista mielipidettä, jotta saadaan valotettua kaikki näkökulmat auki.

Toivon siis jatkossa, että kaikki ovat oppineet. Tulevaan valtuustokauteen varustaudutaan avoimuudella. Vaikka tuntuukin olevan agendalla, että valmisteluvaiheessa asioista ei saa puhua, niin kannattaa varmaan valmistelevan viranhaltijan jonkun kanssa puhua, jotta tietää onko asia jo valmisteluvaiheessa jo täysi susi.

Huolellinen valmistelu, avoin tiedottaminen, ja kuntalaisen ja luottamushenkilöiden kuuleminen etukäteen ennen asioitten viemistä loppuun asti helpottaa sitä, ettei tule jälkipuheita.
Yhteistyössä on voimaa. Yhdessä keskustellen asiat etenee. Tai sitten ei etene. Niin se demokratia toimii. Meillä on perussuomalaisilla ollut hyvä joukkue. Me mielellään pelaamme yhteiseen maaliin, kun nyt on jalkapallotermejä mielipidekirjoituksissa yleisesti käytetty.

Nyt täytyy todeta laulun sanoin ”mennyt aika ei koskaan palaa.” Ja toivon, ettei palaakaan.

Tanja Hartonen-Pulkka, 54 (vaalinumero, ei ikä)
Valtuustoryhmän Pj (Ps)
Kuntavaaliehdokas
Mäntyharju

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa