Valtuustopuhe tänään 10.12.2014

Valtuustopuhe 10.12.2014

Itsenäisyyden eteen on tehtävä töitä. Kunnassa tulee olla laadukkaat palvelut helposti saatavilla. Lähipalvelujen tulee säilyä. Mutta leikataanko sitten joka vuosi? Tänä vuonna säästökohteet onnistuivat yllättävän helposti pitämällä kiinni nollalinjasta, eli toimintakulujen kasvu 0%. Vaikka pitikin vähän puristaa. Jatkossa pitää muistaa ottaa myös tulotkin huomioon. Talousennusteet eivät ole hääppöisiä. Eikä valtiokaan ole tilannetta helpottanut.

Ikävä vääntö oli autismiopetuksesta, mutta se saatiin kuitenkin säilytettyä, kunhan ensin viranhaltijat herätettiin hoitamaan asia, eikä uimakoulujakaan tarvinnut lopettaa sen takia. Varpasenkoulun lakkautus oli harmillista, näin kauniisti ilmaistuna.

Perusturva on haasteiden edessä jatkuvasti, mutta tapahtuu koko ajan. Organisaatiomuutos toivottavasti toteutuu myös käytännössä, eikä vain nimikkeen muutoksella nimellisesti. Jäämme odottamaan käytäntöjä, päälliköitä on todellakin kunnassamme liikaa. Toivomme tiivistä yhteistyötä perusturvalautakunnan ja perusturvajohtajan välille, ja että valta ja valvonta pysyvät edelleen luottamushenkilöiden käsissä. Se avoimuus.

Suunnitelmat vanhusten asukaspaikkojen suhteen ovat edelleen auki, eikä niitä tulevaisuuden suunnitelmissa näy. Vanhusväestö ikääntyy, kotona asumista tuetaan ja myös hoitavien käsien määrää pitää suhteuttaa kasvun mukaisesti. On huomioitava, että kaikki eivät pärjää kotona. Aina ei jatkuva käyntimäärien lisääminen riitä, vaan myös palveluasumispaikkoja tulee olla riittävästi. Onko jonossa nyt vanhuksia palveluasumiseen? Tuskin se jono on minnekään kadonnut. vanamon piti olla tilapäisratkaisu. Mihin asti? Menumatin kohtalo jatkossa täytyy myös ottaa keskusteluun, kun sopimus on kerran kesäkuussa katkolla. Avoimuus.

Organisaatiomuutoksia toivotaan myös sivistyspuolelle, jotka on otettava myös suurennuslasin alle jatkossa.
Positiivista on toiveemme nuorten kesätyöllistymisestä. Nyt on 10 kesätyöpaikkaa luvattu. Hienoa.
Kuntalisä on hyvä lisä lapsiperheille, lämmittää mieltä. Seurantalotkin saavat jatkossa avustusta. Myös palvelusetelitoiminta laajenee lapsiperheille. Hienoa!

Ensilumenlatu. Se, jos mikä on aiheuttanut keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Itse latu on varmasti hyvä lisä urheilulle, mutta kuka/ketkä sitä käyttävät, ja lisääkö se kävijoitä? Jos joku ei hiihdä, ei varmasti hiihdä nytkään. Meillähän on valtava latuverkosto, uusi latukone. Olisi pitänyt ennakoida ilmastonmuutos ja jättää se latukone ostamatta. Suoraa säästöä, kun ei luntakaan tule 😉 No, mutta kuitenkin asiakohta kun tulee esille, siitä keskustellaan. Reppu selkään ja repovedenreitille!

No en käy koko pumaskaa läpi talousarviosta tässä puheessa. Mennään asia kerrallaan.

Toivotaan parasta, pelätään pahinta. Hometta ei tarvita ainakaan minkään rakennuksen nurkkaan enää, tai koko Mäntyharju homehtuu pikkuhiljaa köyhyyteen ja väestökatoon.

Yritetään yhdessä sinnitellä. Hyvää joulua

.
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta,
Pj Tanja Hartonen-Pulkka

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa