Kumpi oli ensin muna vai kana?

Kumpi oli ensin muna vai kana?

Kirjoitetaanpa Mäntyharjun tulevaisuudesta. Sen keskustelun paikka on nyt.

Investointilistaa on käyty läpi. Mitään ei ole lyöty lukkoon. Varmuudella ei tiedä, mikä siis toteutuu ja mikä ei. Listalla on paloaseman rakentaminen. Varmuudella ei voi sanoa säilyykö meillä edes paloasema tulevaisuudessa, kun elämme muutosten aikaan tulevan maakuntauudistuksen myötä. Kukaan ei tiedä varmuudella edes toteutuuko maakuntauudistus ja mitä se tuo Mäntyharjulle tullessaan tai pikemminkin vie mennessään.

Ruokalan remontti. Tarpeellinen kuulemma. Äänieristykset huonot, laitteita uusittava ja lisää tilaa säilytykseen.

Kunnantalon purku? No ei sen kunnostaminenkaan järkevää ole. Purkaminenkin maksaa, jos sen saa purkaa. Jollei sekin ole suojelukohteeksi julistettu.

Tekojäärata. Siitäkin ollut kahta puhetta. Ilman kattoa on sään armoilla, ja katon kanssa kustannukset nousevat, kuka kustantaa ja millä rahalla?

Ruskahovin uima-altaaseen satatuhatta on varmasti pikkuraha. Itse olen kahteen kertaan kunnanhallituksessa pyytänyt kävijämääriin tarkennusta, että kannattaako siihen sataatuhatta satsata. Säännöt ovat muuttuneet, että paikalla on oltava aina joku uimavalvoja. Uima-altaan käyttö on vaikeutunut.

Makasiinin korjausta, päiväkoti mustikkatassun pihalle katosta, vesilaitosten verkkoa, vesitornia, katuvaloja, liikenneväyliä vilistää investointilistalla, että päätä huimaa.

Liikuntahalli Kisala tarvitsee remontin tai peräti uuden rakennuksen, kirjaston remppaa siirrettiin, mutta sekin edessä ja puhumattakaan kirkonkylänkoulun kunnostuksesta.

Milli sinne, milli tänne.

Mäntyharju on väkisin pitänyt kiinni maakunnan alhaisimmasta tuloveroprosentista kynsin ja hampain. Palveluja on leikattu, juustohöylällä leikattu laskemalla tarkkaan mitä saa ostaa ja mitä ei. Sijaistenottokielto on ollut voimassa, ja aina on pakotettu jostain nipistämään. Mikä hyöty siitä 19.75 on ollut ulospäin? Ei se maakunnan alhaisin veroprosentti tänne uusia asukkaita tuo. Olemme tottuneet siihen, että se on noin alhainen vaatien silti palveluita. Olisi pitänyt jo ajat sitten hilata veroprosenttia pikkuhiljaa ylöspäin, niin ei olisi noussut meteliä.

Onko velanottaminen tosiaan se väylä? Viranhaltijat sanovat, että velkamäärä on kohtuullinen? Itse olen oppinut, että entiset on maksettava ja siten vasta lisää velkaa. Ei velalla voi elää jatkuvasti.

Palveluja halutaan ja toivotaan niiden säilyvän, jopa paranevan investointien myötä. Ainut oikea tie on verojen korotus. Niillä saadaan pidettyä palvelut mitä nyt edes on kohtuudella.

Kukaan ei tiedä varmasti edes investointisummien määrää. Ne ovat arvioita, jotka tunnetusti ylittyvät aina, kun laskelmat eivät pidä.

Minä haluan vielä yrittää pitää Mäntyharjun elinvoimaisena aidosti ja oikeasti. Olemalla vastuullinen.

Länsi-Savon palstalla ja Mäntyharjufoorumilla on kehkeytynyt keskusteluja tuloveroprosentin nostosta. Esiin tulee, että tietää jatkossa ketä äänestää. En minä ajattele ääniä, minä ajattelen kuntalaisia. Minä halua säilyttää Mäntyharjun itsenäisyyden, että palvelut säilyvät ja jopa paranevat.

Länsi-Savon palstalla jopa kuvitellaan, että kunnallispoliitikko kestää jopa sukunimen pilkkaamista. Koulukiusaamisesta puhutaan, mutta toisen sukunimen pilkkaaminen aikuisiälläkin on loukkaavaa. Hauska sinällään, että olen saanut viestejä, joissa sana ”noh” toistuu ja nauravat hymiöt niin kuin Länsi-Savon keskustelussa. Se loukkaa. Onnistuit. Kiitos. Miten lehti edes päästää läpi moisia mitäänsanomattomia Pulkkavitsejä. Kai siellä joku vahingonilo jyllää, kun pääsee kiusaamaan persua. Annetaan esimerkki, että aikuiset saa näin toimia. Facebookin Mäntyharjufoorumi kirjoittelusta kuulin muualta. itse olen ollut yli kuukauden pois sieltä. Tekisi hyvää itse kullekin. Nimimerkin takaa ampuvat ovat luusereita.

Uimahalli? Siitä pitäisi oikeasti järjestää äänestys, niin loppuisi se vatilointi rakennetaanko se vai ei. Onko meillä siihen varaa nykyprosenteilla? No ei? Noston jälkeen? Ylläpitokustannukset ovat niin suuria, että onko pienellä kunnalla varaa pitää uimahallia? Jos joku yksityinen näkee uimahallilla loistavan tulevaisuuden, kukaan tuskin laittaa vastaan sen tänne tulolle.

Aiemmin ei ole tehty mitään. Kiinteistöt rapistuvat. Nyt on maksun aika.

Siksi luotan siihen, että tuloveroprosenttia nostetaan ja saadaan pidettyä palvelut jopa parantaen palveluita. Tuskin sukan varteen mitään jää.

Hassua, että nyt kaivetaan vastuullisuus esiin toisesta näkövinkkelistä. Toiset ovat valmiita karsimaan, vaikka mistä. Ajatellaan oikeasti Mäntyharjun tulevaisuutta näinä epävarmoina aikoina maakunnan muutosten keskellä. Väki vähenee ja vanhenee. Osa muuttaa pois, kun töitä ei ole. Toiset laittavat kouluja nurin ja tekevät päätöksiä inhimillisyydestä välittämättä. Nyt sitten noustaan pystyyn ja väitetään tuloprosentin nostajia riistäjiksi.

Kuitenkin keväällä keskusta teki aloitteen maksuttomasta päivähoidosta, joka on ilmeisesti vaalitemppuna haudattu viranhaltijoiden selän taakse. Mistä tähän olisi rahat otettu? Ai niin se riippuu siitä, kuka esittää mitäkin.

Eihän vauvarahakaan saanut tuulta alleen, ja 6800 euroa oli liian iso kustannus, että syntyneestä vauvasta olisi maksettu 200euroa. Ei hyvänen aika sentään, perussuomalaiset keksivät sen. Eihän se käy. Joku vuosi se varmaan kaivetaan esiin jostain jonkun muun esittämänä.

Ihme, että Mäntyharjulisä lapsiperheille on aloitteestani vielä olemassa. Ovat varmaan unohtaneet, että minä olin aloitteen takana.

Menneessä on paljon asioita, joita olisi voinut tehdä toisin. Olisi voinut katsoa tulevaisuuteen ja hallita kokonaisuuksia. Aina paikataan jostain kulmasta ja investointisumma kasvaa, kun aina yllättävää tapahtuu.

Mutta nyt osataan ennustaa, niinkö? Että pärjätään ja osataan laskea. Onko se muka vihdoin opittu?

Kaikkea halutaan saada, mistään ei haluta maksaa.

Minä välitän oikeasti. Minä haluan asua täällä ja saada palveluita, mitä edes on. Sote varmasti haukkaa osan muualle ajan myötä. Jos emme pysy täällä. Minä haluan että muutkin kuntalaiset saavat täältä tarvitsemansa. meillä panostetaan liikkumiseen. Nyt kaikki liikkumaan.

Minä haluan panostaa tulevaisuuteen. Ei se 20.50 ole paha. Jos sillä säilymme vireänä.

Mäntyharju on paras pitäjä.

Tanja Hartonen-Pulkka

Kunnanvaltuutettu

Kunnanhallituksen jäsen

Kirjoitettu 12.11.2017

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa