280 000 plus purkukustannukset

Mäntyharju varaa keskeiset tontit muille toimijoille, näkemättä tulevaa. Sitä mikä meillä on aina ollut tiedossa jo vuosikymmenen: palveluasumispaikkojen lisääminen. Tämä on vaan totuus, että kotona on yhä huonompikuntoisia, jotka eivät kotikäyntien avulla enää pärjää. Vanamosta Ruskahovin alakerrasta piti tulla vain parin vuoden väliaikaisratkaisu. Aiemmin tehtiin selvitystyötä, ja päädyttiin tekemään lisäsiipi Ruskahoviin, innokkaimmat esimiehet kertoivat jo aikataulunkin silloin muinoin lehteen.

Muutos tapahtui välissä ja päädyttiin kehittämään kotihoitoa. Kehittämään? Kaunista. Kaunis ajatus, mutta ei se kunto kotona kohene sen enempää, vaikka käyntejä lisäisi. No se siitä.
Asiaan: Siis nyt sitten kun kerrankin herättiin, onkin jo kiire. Tontteja ei ole, ei missään. Kaikki on varattu. Ja vaatii kaavamuutoksen. Niin se vaatii Björkmanin tonttikin. Siinä menee aikaa puoli vuotta? Joten voi siihen valita toisenkin tontin. S-marketin lähistöllä on tilaa, onko neuvoteltu? Paloaseman vastapäätä on tilaa? Kierrätyskeskuksen vieressä on tilaa. Vanha urheilukenttä? Näitä on tuotu esiin, ei käy. Tehdään se rantapuistoon! 😀

Brörkmannin tontin keskeinen sijainti? Mikä keskeinen sijainti? Niin terveyskeskukseen? Eikö keskeisempi sijainti olisi vaikka Ruskahovin vieressä ja kauppojen lähellä? Palveluasumisyksiköissä kiertää lääkäri ja jos lääkäriin oikeasti on tarve, meno sinne sujuu taksilla tai ambulanssilla. Ei sijainnilla ole merkitystä sen suhteen. Pikemminkin jos kaupat ja tori olisivat lähellä, houkuttaisi se vanhuksia liikkumaan ketkä kykenevät (harva pystyy siihen omatoimisesti) ja jos ei muuten niin saattajan kanssa. Terveyskeskuksen mäki on hyvin raskas työntää pyörätuolia.

280 000!!!! Ei voi olla totta, ja purkukustannukset päälle. Ensin mitään ei rakenneta, ei ole rahaa. (Muistuu mieleen, kun kennelyhdistys pyysi tuhatta euroa (1000e) koirankoulutuskentän aitaustarvikkeisiin, että kenttä pysyy hyvänä, eikä kukaan revittele siellä autolla, sanottiin valtuustossa, että ei olla budjetoitu. Hahahahahah. )
Ja nyt sitten ei olla köyhiä eikä kipeitä. Miten esitys voi edes tulla ilman etukäteiskeskustelua keskeisten luottamushenkilöiden kesken. Ilmoitettiin vaan, että tälläinen tulee. Jostainhan se vihreä valo on idealle tullut.

Ei ollut helppoa myöntää rahaa suolaiseen lääkärin asuntoonkaan, mutta vielä tämä. Nyt kuntalaiset ideoimaan, että saadaan hyvä asia eteenpäin vähemmillä kustannuksilla, jotta vanhukset saavat palvelutalonsa. Pitäisi avata kuntalaiskysely tälle asialle. Jos se parempi ratkaisu jostain syntyisi, kun kerran viranhaltijoitten mukaan muuta ratkaisua ei ole.

En vastusta itse asiaa. Palveluasumista tarvitaan.

Mun kaaliin ei mene, että Attendo on varannut kaksi tonttia (ainakin) Mäntyharjusta. Ja Mäntyharju ostaa tontin 280 000, johon kilpailuttaa rakennuttajan ja palveluntarjoajan. Jos vaikka nyt Attendo voittaa tämän kilpailutuksen tälle tietylle kalliille tontille, niin purkaako se sitten jo tekemänsä varaukset muista tonteista? Vai rakentaako se silti omansa ja jopa kaksikin. Miten Mäntyharjuun mahtuu siten Mäntyharjun kilpailuttama palvelusuminen ja vielä lisää yksityisiä toimijoita? Vai tekeekö Mäntyharju 30-paikkaisen ja Attendo 20-paikkaisen? Onko viranhaltijat käyneet läpi tämä keskustelun? Tai ovat varmaankin tietoisia missä mennään ja se ohjaa tätä kaikkea.Kun se on varmaan liikesalaisuus.

SIIS toistan: Attendo on varannut kaksi keskeistä tonttia. Ovat jo tehneet maaperätutkimuksiakin. Koska kunnalla ei nyt sitten kuulema ole tonttia, kilpailuttaa se palveluasumisen Brörkmannin tontille, joka maksaa siis ensin 280 000 ja kaupan purkukustannukset. Miten musta tuntuu, että jotain menee nyt ohi.

Mitä jos palveluasumiskilpailutuksen voittaa joku muu? Tuleeko meille silti Attendo? Tarve on 40-50 vanhukselle. Hienoa palvelutarjontaa on kohta enemmän kuin vanhuksia ja meidänhän kannattaa ottaa vastaan lähikuntienkin vanhukset 🙂

Ennen oli Slogan: yrittävä Mäntyharju. Pitäisi keksiä jo uusi. Tai siis mitä sitä uutta keksimään, niinhän me olemmekin: Yritetään vaikka mitä. 🙂

Tanja Hartonen-Pulkka

Kirjoitettu 17.3.2016

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa